5 kenmerken van een levenspartner

5 kenmerken van een levenspartner. Ben je voor de lol aan het daten of ben je op zoek naar iemand om de rest van je leven mee te delen?

Daten voor de lol is echt iets anders dan daten om een ​​levenspartner te vinden. Voor de duidelijkheid; er is niets mis met daten voor de lol. Het kan je veel over je zelf leren en het kan je helpen inzichtelijk te krijgen welke dingen jij nu echt belangrijk vindt in een lange termijn relatie.

Eigenlijk is de basis heel simpel: zie jijzelf met de date
waarmee je uit eten bent geweest tot ver na je pensioen
dagelijks bij jou op de bank zitten?

Eisen aan je datingspartner

Voor de meeste mensen geldt dat ze aan de “dinerpartner” toch wat andere eisen stellen dan aan de “bankpartner”. Als je je deze verschillen realiseert, ga je op een andere manier naar je dates kijken. Voor veel mensen is een partner met wie ze oud willen worden, iemand bij wie ze zich gelukkig en veilig kunnen voelen. Je wilt erin geloven dat jullie liefde voor elkaar zo sterk is dat jullie relatie alle obstakels en tegenslagen kan doorstaan.

5 kenmerken van een levenspartner, er is niets mis met fun dating

Ik ga wel vaker met iemand uit eten (niet altijd perse een date), maar die hoeven niet bij voorbaat dit gevoel bij mij op te roepen. Toen dit inzicht zich aandiende, realiseerde ik ineens dat ik heel snel weet of ik een “fun date” heb of iemand met wie ik serieus wil onderzoeken of wij matchen. Het is helemaal niet zo moeilijk om iemand te vinden om mee te Netflixen of iemand die zonder verdere verplichtingen best met je mee wil na een verjaardag. Maar iemand in je leven aantrekken die je  levenspartner zou kunnen worden? Dat is een heel ander verhaal en een stuk moeilijker.

5 kenmerken van een levenspartner

Toch heeft dat voor mij ook een zekere charme, want als ik meer moeite moet doen, is waar ik mee bezig ben me ook meer waard. Met mijn nieuwe inzichten ben ik vervolgens weer gaan daten. Ik kwam erachter dat er een aantal zaken zijn die voor mij veel belangrijker zijn dan dat ik in eerste instantie dacht.

Een serieuze date heeft solide vriendschappen en goede relaties met andere mensen.

Dit ontdekte ik nadat ik een tijdje uitging met een man met een nogal groot ego. Daar vind ik op zich niet veel mis mee, maar deze man kan behoorlijk gemeen worden als zijn ego werd bedreigd. Hij had een bijzonder slechte relatie met zijn stiefvader. Dat vond ik in eerste instantie niet zo gek, want er zijn veel jongens die niet goed overweg kunnen met nieuwe mannen die in hun leven worden opgedrongen. Maar gaandeweg merkte ik dat hij met veel mannen niet overweg kon. Hij strooide onwaarheden over één van zijn collega’s rond. Hij kreeg ruzie met één van mijn vrienden en stond erop dat ook ik het contact zoveel mogelijk zou beperken, lees “opgeven”.

Om een hele knullige reden waar ik niet over zal uitweiden, gingen we uit elkaar. Ik bleef wel contact houden met één van de vrienden van mijn ex. Af en toe gingen we samen wat drinken en kletsen we over van alles. Op één van die avonden vertelde hij mij hoe mijn ex hem de wind van voren had gegeven over het feit dat hij mij nog steeds zag. Voor die vriend was dit de druppel. Hij heeft alle contact met mijn ex verbroken. Wij zien elkaar nog wel gewoon en gaan wat drinken als we daar zin in hebben.

Waarom is dit een probleem?

Je vraagt je misschien af waarom ik het een probleem vind als een mogelijke levenspartner geen solide relaties heeft. Nou, ik denk dat dit op lange termijn een negatieve invloed op mijn relatie kan hebben. Als mijn mogelijke levenspartner zo met zijn eigen vriendenkring omgaat, hoeveel waardering en respect zal hij dan gaan hebben voor mijn vrienden en familie? Is hij wel in stáát om een diepe verbinding te maken met een ander mens? Als iemand in zijn vrienden in het leven als vanzelfsprekend beschouwt, achter hun rug om onwaarheden vertelt, vindt dat hij mag bepalen wie met wie omgaat, zegt dat m.i. wel iets over de waardering die zo iemand voelt voor andere mensen.

Je moet de ander kunnen vertellen wat jij voelt als je diepgang in je relatie wilt.

5 kenmerken van een levenspartner: het vermogen om uit te drukken wat ze voelen.

Een vriendin vertelde me ooit hoe haar vader haar moeder bedroog. Ik was geschokt, vooral omdat haar ouders nog bij elkaar waren. De affaire was begonnen nadat haar moeder was bevallen van haar jongere broertje. Haar moeder was in een postnatale depressie geraakt. Ze kon het niet opbrengen te zorgen voor haar kinderen of er voor haar man te zijn. Het is logisch dat dit zijn tol eist. Maar in plaats van hulp te zoeken voor hem en zijn vrouw, ging hij vreemd met de buurvrouw verderop in de straat. Natuurlijk kwam dit op een bepaald moment uit. Het heeft jaren geduurd voordat de moeder van mijn vriendin weer een beetje vertrouwen had in haar echtgenoot. Dat gebeurde pas nadat de vader leerde hoe hij over zijn gevoelens moest praten in plaats van zijn toevlucht te nemen tot andere middelen.

Ik wil niet zeggen dat iedereen die niet in staat is zijn of haar emoties te uiten, per definitie vreemd gaat of aan de drank raakt. Ik denk echter oprecht wel, dat mensen die niet onder woorden kunnen brengen wat ze voelen, eerder geneigd zijn die gevoelens in andere acties te kanaliseren.

En die acties kunnen enorm kwetsend zijn voor hun partner.

Er gebeuren moeilijke dingen in een mensenleven. Dat geldt voor ons allemaal. En als je iemand hebt die die ervaringen communiceert, kun je allebei samen groeien in plaats van uit elkaar groeien.

Hoe weet je of je date dit in zich heeft?

Als je al wat vaker met een persoon gedate hebt, stel dan eens wat andere vragen. Enkele voorbeelden zijn:

  • “Waar ben je gepassioneerd over in het leven?”
  • “Wat is een van je favoriete reisherinneringen?”
  • “Hoe ziet een ideale dag er voor jou uit?”

Deze vragen kunnen je helpen om voorbij oppervlakkige gesprekken te gaan. Oppervlakkigheid hoort waarschijnlijk niet thuis bij de 5 kenmerken van een levenspartner die jij verwacht en die jij ook zelf biedt. Je kunt dieper in iemands geest duiken en zien hoe bereid of deze persoon in staat is over emoties te praten.

Ze kunnen zich inleven in hoe je je voelt.

Iedereen neemt ballast mee van zaken die in een leven gebeurt zijn. Sommige ervaringen kunnen heftig zijn. Soms kunnen gebeurtenissen voor een ander heel klein lijken, maar op jou een hele diepe indruk hebben achter gelaten. Onafhankelijk van hoe je partner aankijkt tegenover jouw ervaringen, als je partner zich niet wil of kan verdiepen in wat het met jou doet, moet je je afvragen of je met deze persoon je leven wilt gaan delen.

Wanneer iemand empathie voor je voelt, kunnen ze zichzelf in jouw schoenen plaatsen en de dingen vanuit jouw perspectief bekijken. Een fijne levenspartner zal rekening houden met je gevoelens en op basis daarvan keuzes maken.

Ze geven net zoveel om jouw welzijn als om dat van hen. Omdat je in een relatie samen een team bent.

Een signaal dat iemand niet in hoge mate behept is met empathie is als iemand tijdens jullie gesprekken het steeds weer over zichzelf laat gaan of snel van onderwerp verandert als het emotioneel wordt. Deze persoon zal het moeilijk vinden jou de steun te geven die jij nodig hebt.

5 kenmerken van een levenspartner: ze hebben nederigheid.

Geen enkele levende persoon is perfect. Al zijn er mensen die zich gedragen alsof zij geen fouten hebben. Dit soort mensen zoeken de schuld van fouten altijd buiten zichzelf. Komt je partner ergens te laat? Jij hield hem aan de praat. Heeft je partner een boete voor fout parkeren? Dat stomme bord staat ook zó dat je hem niet ziet. Dat doen “ze” expres.

Nederigheid is een bewonderenswaardige eigenschap omdat het iemands vermogen is om toe te geven dat je niet boven andere mensen staat. Als je partner denkt om de één of andere reden een beter mens te zijn dan jij, dan zal de relatie snel scheef gaan groeien. Hier word je niet gelukkig van.

Het vinden van een bescheiden partner betekent dat jullie het allebei weten dat je zaken kunt verknoeien. Je kunt toegeven dat je niet foutloos bent, en daardoor je hele leven samen groeien.

Je moet natuurlijk zelf óók nederig zijn. Anders ben jij degene die de relatie scheef trekt.

Hoe herken je dat iemand niet nederig is?

Vaak zoeken mensen die niet nederig zijn mensen die om één of andere reden flitsend zijn. Ze proberen bijvoorbeeld bij beroemdheden in de buurt te komen of willen op alle foto’s duidelijk zichtbaar zijn. Ze hebben altijd iets vertellen waaruit blijkt hoe verheven zij zijn boven een ander. Veel ongevraagd advies geven en beledigd zijn als je hun aanwijzingen niet nauwkeurig opvolgt is ook een signaal.

Ze tonen dat ze je respecteren.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat respect de basis is van iedere gezonde relatie. Respect voor elkaar betekent dat als je ruzie krijgt, je je richt op het vinden van wederzijds respect in plaats van elkaar af te branden. Als je partner je irriteert toon dan geduld in plaats van een kwetsende opmerking te plaatsen.

Wederzijds respect vertaalt zich in zoveel kwaliteiten dat een relatie gedijt: emotionele veiligheid, een hoog zelfbeeld, vertrouwen en intimiteit.

Vraag jezelf af of jij dit voelt bij de persoon met wie je nu date en of die persoon die ook bij jou ervaart. Zo niet, dan kun je je afvragen in hoeverre de één de ander daadwerkelijk respecteert.

5 kenmerken van een levenspartner, respect is het allerbelangrijkste in een relatie

Hoe weet je dat het goed zit?

Maak je grenzen duidelijk vanaf de eerste date. Als jij de ander niet vertelt hoe jij behandeld wilt worden, kan die ander niet weten of en wanneer ze jouw grenzen overschrijden. Ze weten misschien niet eens hoeveel pijn hun acties jou doen als jij dat niet aangeeft. Door grenzen te stellen, zeg je tegen iemand: “Dit is hoe ik gerespecteerd wil worden.” Als je date dat niet wil, is er maar één goede reactie: wegwezen!

Maar als ze je grenzen waarderen, zijn ze een stap dichter bij een blijvertje.

Meer waardevolle eigenschappen

Er zijn ongetwijfeld veel meer waardevolle eigenschappen te bedenken die zorgen voor een geweldige levenspartner, zoals passie en seksuele aantrekkingskracht. Voor mij zijn deze 5 kenmerken van een levenspartner de belangrijkste. Als ik merk dat een date één van deze 5 mist, dan valt deze date voor mij in de categorie “fun dating”. Niets mis mee, maar wel goed om te weten.

En natuurlijk geef ik dit in een vroeg stadium aan. Mijn dating partner heeft dan zelf de keuze om één of meer plezierige avonden met mij te hebben of op zoek te gaan naar iemand past bij een langdurige relatie.

Het leven is een lange reis, met onverwachte ups en downs. Daten is een goede manier om op zoek te gaan naar iemand om die ups en downs mee te delen. Maak er iets moois van.

naar Zoeken naar een nieuwe partner

Door Annet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *