Datingsites en een keurmerk

Datingsites en een keurmerk. Je komt op deze site regelmatig tegen dat er naar een keurmerk wordt verwezen. Welke keurmerken zijn er en wat zeggen die nu?

Keurmerken

  • Thuiswinkel Waarborg keurmerk
  • Keurmerk Veilig Daten
  • Privacymeter (niet echt een keurmerk)
  • Privacy by Design

 

Even vooraf:

Het feit dat een datingsite één van de keurmerken niet heeft of helemaal geen keurmerk heeft betekent niet dat je te maken hebt met een slechte of een onbetrouwbare site. Een paar datingsites waarvan op deze site een review staat, heeft een buitenlandse oorsprong. Die sites zullen niet snel een Nederlandse certificaat aanvragen. En relatief nieuwe sites hebben vaak nog niet de kans gehad zich voldoende te bewijzen om het certificaat te behalen of de eigenaar ziet er om financiële redenen van af. Het Thuiswinkel Waarborg keurmerk bijvoorbeeld kost toch snel rond de € 500 per jaar. Een keurmerk is evenmin een grotere kans op succes van het vinden van een relatie. Het betekent WEL dat een site die één of meer certificaten heeft aan een aantal vooraf gestelde kwaliteitseisen voldoet.

overzicht van datingsites, datingsites en een keurmerk, betrouwbaarheid

Thuiswinkel Waarborg keurmerk

Wat is het Thuiswinkel Waarborg keurmerk? Organisaties die dit keurmerk hebben, voldoen aan kwaliteitscriteria op drie terreinen: wet- en regelgeving, veiligheid en financiële stabiliteit. Ieder jaar wordt een organisatie gecontroleerd en kan bij goedkeuring het certificaat verlengd worden. Het feit dat een organisatie een certificaat heeft, betekent niet dat Thuiswinkel Waarborg garant staat voor de betreffende organisatie als die bijvoorbeeld failliet zou gaan.

 

Controle

Het keurmerk controleert aangesloten leden op een aantal zaken.

-de contactgegevens en vestigingsgegevens zijn gecontroleerd waardoor je weet bij wie je winkelt.
-de leden leven de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen na (voor zover die niet onder de uitzonderingen vallen), het zogenaamde herroepingsrecht.
-een deel van het aankoopbedrag kun je bij levering of achteraf betalen.
-het aanbod is helder.
-het proces van aanschaf is helder. Het is duidelijk waarvoor je betaalt.
-de prijs is duidelijk, geen onaangename kosten achteraf.
-veilige betaalomgeving via een pagina met een SSL certificaat (herkenbaar aan het slotje in de menubalk of het feit dat de site met HTTPS begint).
-met persoonsgegevens wordt zorgvuldig omgegaan. Bovendien kun je je eenvoudig afmelden voor commerciële e-mails.
-goede en gedegen klachtenprocedure.

 

Welke sites hebben dit keurmerk (vindbaar op de site)?

50plusmatch
Relatieplanet
e-Matching
Parship
Gay parship
Match4me

 

Keurmerk Veilig Daten

Dit keurmerk is een initiatief van een aantal datingsites zelf, in samenwerking met de Consumentenbond. Datingsites met het keurmerk Veilig Daten onderscheiden zich van datingsites die het keurmerk niet hebben op het gebied van veiligheid, transparantie en een goede klantenservice. Dat betekent dat een datingsite eerlijk en transparant moet zijn over de prijzen en de abonnementen die ze aanbiedt. De voorwaarden moeten klantvriendelijk zijn. Voor vragen en klachten van een klant moet de datingsite snel en goed bereikbaar zijn. En de datingsite moet in woord en gedrag alles doen wat zij kan om oplichting te voorkomen.

 

Welke sites hebben dit keurmerk (vindbaar op de site)?

50plusmatch
Relatieplanet
Parship
Match4me

overzicht van datingsites, datingsites en een keurmerk, privacy

Datingsites en een keurmerk: Privacymeter

Privacymeter is van de Consumentenbond en checkt hoeveel aandacht er op een website (of een app) is voor je privacy. Er wordt met name gekeken of de site aan de AVG voldoet en of gegevens niet onnodig aan derde partijen wordt doorgegeven. Deze tool is begin 2020 gelanceerd. In februari heeft de Consumentenbond de websites (niet de apps) van een aantal datingsites langs de Privacymeter gelegd.

Sites die er goed uitkwamen:

50plusmatch
Relatieplanet
Parship
Match4me

NB! Lang niet alle datingsites zijn door de Consumentenbond gecontroleerd. Geen van de op deze overzicht site genoemde datingsite is “slecht” uit de Privacymeter gekomen.

 

Datingsites en een keurmerk: Privacy by Design

Omdat Ashley Madison een Canadese datingsite is, met een wereldwijde dekking weliswaar, heeft deze site geen Nederlandse keurmerken. Wat Ashley Madison wel heeft is het certificaat “Privacy by Design”.

 

Vooraf nadenken

Letterlijk betekent dit gegevensbescherming door ontwerp. Bij de ontwikkeling van in geval de site van Ashley Madison is al rekening gehouden met de bescherming van de persoonsgegevens van klanten. Dat betekent dat in het vroegst mogelijke stadium er al wordt nagedacht hoe je de beveiliging van gevoelige gegeven gaat borgen. Je denkt van tevoren na over hoe een klant weet wat zijn rechten zijn, welke gegevens van de klant heb je nu écht nodig (omdat de klant anders niet krijgt wat hij/zij wil) en hoe weet een klant precies wat er wanneer en hoe lang met zijn (haar) gegevens gaat gebeuren. Pas dan ga je je site bouwen en in het ontwerp heb je dus de beveiliging en borging van de gegevens al ingebouwd. 

 

Certificaat

Ashley Madison heeft het Privacy by Design certificate van het Centre for Excellence van de  Ryerson Universiteit in Toronto, Canada ontvangen. De oprichtster is dr. Ann Cavoukian en zij staat wereldwijd bekend als toonaangevend expert als het gaat om privacy. Voor haar baanbrekende werk op dit terrein heeft zijn van de Canadese regering in 2017 een hoge onderscheiding ontvangen.

 

Lees ook 10 tips voor je zoektocht naar liefde online en Problemen met daten

Door Annet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *